Trippel + trippel

​​Juni Marie Benjaminsen var den første norske kvinnelige løperen som klarte en trippel- trippel kombinasjon i en konkurranse.

Kari Amble
07.11.2015
Juni Marie Benjaminsen (16) fra Oslo Skøiteklubb er den eneste norske kvinnelige løperen som har klart en trippel - trippel kombinasjon i en konkurranse.

På stevnet i Junior Grand Prix i Riga tidligere i høst, gjorde Juni Marie Benjaminsen en hoppkombinasjon med to trippel toeloop.  - Det var utrolig gøy da jeg klarte hoppkombinasjonen for første gang i en konkurranse, og jeg følte meg veldig godt forberedt, sier Benjaminsen.  Jeg hadde landet kombinasjonen flere ganger på trening, og jeg følte at jeg hadde god kontroll. Det var en herlig følelse og ekstra gøy, siden jeg er den første norske kvinnen som har klart det! 


 

Mange forsøk

Juni Marie Benjaminsen var 14 år første gang hun landet sitt første trippelhopp. -Jeg landet faktisk to ulike trippelhopp på samme trening, det var veldig gøy, forteller hun.

 

Hvordan trener du for å mestre en trippel hoppkombinasjon?

-Jeg begynner smått med å hoppe først et enkelt hopp med en trippel bak, så gjerne dobbel + trippel, og så må man bare øve og gjøre mange forsøk med trippel + trippel.

Det er mye som skal klaffe for at en trippel hoppkombinasjon skal bli godkjent av teknisk panel, sier Christine Isaksen (OSK), som er nasjonal teknisk spesialist. Vi ser om begge hoppene har fullendt rotasjon, og hvis det er tvil om et av hoppene mangler rotasjon, vil teknisk panel se elementet på nytt , sier hun.

Dersom et av hoppene mangler rotasjon, vil kombinasjonen miste verdi. Hvis det mangler mer enn en halv rotasjon, vil løperen kun få verdien for det doble hoppet.

 

-Hvordan vil du karakterisere vanskelighetsgraden i en trippel hoppkombinasjon?

- Det er vanskelig å utføre en trippel trippel kombinasjon. For å klare dette må man ha god fart inn i det første hoppet og samtidig beholde farten i landingen for å få en fin flyt inn i det andre trippelhoppet, sier Isaksen. Det er også viktig å få nok høyde i begge hoppene, i tillegg til rask rotasjon i luften, for å kunne fullføre rotasjonen.
Dersom det er god fart, bra høyde og fin flyt gjennom hele kombinasjonen vil dette også øke kvaliteten og heve poengene fra dommerne. Når en løper går fra å kunne hoppe trippel dobbel til trippel trippel øker det vanskelighetsgraden i et program betraktelig, og den tekniske poengsummen vil også bli høyere.

 

Møte med mennesker

Juni Marie Benjaminsen, som trener 17-20 timer i uken, vil gjerne trekke frem sin trener, Aleksandr Smokvin. - Han har stor betydning for at jeg utvikler meg som løper, sier hun.

Treningsplanen er tettpakket med hopp, trinn og piruetter og skjer både på isen,  barmark -  før og etter skoletid.

 

Benjaminsen er en av Norges beste kunstløpere, og hun har deltatt på en rekke internasjonale stevner.  - Det beste med å drive kunstløp på dette nivået, er alle de fantastiske stedene jeg får reise til og de spennende konkurransene jeg kan delta i, sier Benjaminsen. Man får så mange nye inntrykk og møter utrolig mange fine mennesker.

 

Hvorfor valgte du kunstløp?

 

- Mamma har fortalt meg at jeg satt å så på et mesterskap i kunstløp på TV, og da sa jeg; det skal jeg drive med, så ble det jo sånn. Jeg var fem år gammel da jeg begynte å trene kunstløp. Jeg kommer fra en familie med ski- og orienteringsløpere, så kunstløp var definitivt en sport fra det ukjente, da jeg startet, sier Benjaminsen. Hun gikk på skøyter første gang da hun var tre år gammel.

 

Flere triple hopp

- Kunstløp er en idrett hvor det alltid er noe å strekke seg etter, så det blir aldri kjedelig, Nå har jeg begynt å stabilisere trippel flipp. Jeg har landet trippel lutz og jeg jobber med å stabilisere det hoppet, sier Benjaminsen. Vi legger til at trippel flip og lutz er blant de vanskeligste trippelhoppene. Dobbel Axel og de andre triple hoppene har Benjaminsen allerede hatt en stund.

 

-Målet mitt for denne sesongen er å utvikle alle elementene mine og klare å hente de vanskeligste hoppene fra trening til konkurranse. Jeg har mange spennende konkurranser denne sesongen, som jeg gleder meg masse til, og mitt mål er å klare å yte like bra på stevner som på trening, sier Juni Marie Benjaminsen.

​