Synchro – kunstløp som lagidrett

Espen Røtterud Runås
10.04.2016
Du har sikkert hørt om parløp og isdans, men visste du at det også finnes tropper? Synchro er den femte, og mest voksende delen av kunstløp.

Synchro – kunstløp som lagidrett

Espen Røtterud Runås

 

Du har sikkert hørt om parløp og isdans, men visste du at det også finnes tropper? Synchro er den femte, og mest voksende delen av kunstløp. Den er relativt ny og hadde sitt første verdensmesterskap i år 2000. Siden den gang har pilen pekt rett oppover for denne ukjente delen av sporten.

Synchro består av en tropp med mellom 8 og 20 løpere, både kvinner og menn. I internasjonal seniorklasse skal det kun være 16 utøvere på isen som utgjør troppen. Lagene består som regel av flere reserveløpere. Utøverne på troppen skal bevege seg som en enhet hvor presiserte formasjoner og timing er viktig. Grenen var tidligere kjent som formasjonsdans.

Lagene konkurrerer med både kortprogram og friløp, i likhet med de andre kunstløpsgrenene. Kortprogrammet i senior skal inneholde 5 fastsatte elementer, mens friløpet skal inneholde 10 ulike elementer. Elementene i synchro er bl.a. blokk, hjul, krysning, linje, løft, sirkel, moves in the field, piruetter, par- og isolasjonselementer. For at et lag skal lykkes i toppen kreves det at utøverne har solid generell skøyteferdighet, er samstemte, har kroppsbeherskelse og gode samarbeidsevner. 

Siden det første verdensmesterskapet ble holdt i år 2000 har Sveriges Team Surprise vunnet tittelen hele seks ganger, mens de finske lagene Marigold IceUnity, Rockettes og Unique har vunnet åtte VM fordelt seg imellom. Canadiske Nexxice har vunnet to ganger. Denne uken går VM av stabelen i Budapest. Synchro var også med i Grand Prix finalen for første gang i 2015. Der stakk Russlands Team Paradise av med seieren.
               I Norge finnes det foreløpig bare et synchro-lag. Laget heter Stavanger Pearls og startet opp høsten 2012. De har vist stor framgang siden oppstarten for fire år siden, og har de siste sesongene deltatt i flere internasjonale konkurranser med stadig forbedring av personlige beste poengsummer. 

 

Noen av elementene i et syncro-program:

Blokk: En blokk krever at alle løperne er stilt opp i 3 til 5 linjer. Linjene skal være rette og det skal være lik avstand mellom hver linje. Blokken må flytte seg over hele isflaten eller i en tilsvarende lengde for å bli godkjent som et element. For å øke vanskegraden kan man utføre komplekse trinn og vendinger og endre konfigurasjonen. En blokk kan utføres ved at løperne holder hverandre eller bare går side ved side.

 synchron 1.jpg

               Hjul: Et hjul må rotere 360 grader rundt et punkt for å bli godkjent som et element. Hjulet begynner når formen er godkjent og begynner å rotere hvor alle løperne deltar. Elementet stopper når hjulet splittes og løperne fortsetter inn i en sammenbinding. Vanskegraden på hjulet kan økes ved å utføre vanskelig fotarbeid, endre rotasjonsretningen på hjulet eller vandre bortover isflaten.

synchron 2.jpg

Linje: En linje er et element som kan utføres som to parallelle linjer, en rett linje eller en diagonal linje. Ulike trinn, vendinger, hold og konfigurasjonsendringer kan bidra med å øke vanskegraden.

synchron 3.jpg

Krysning: En krysning vil si at løperne former en eller flere linjer. Disse linjene skal deretter krysse hverandre. Dommerne ser etter fire faser; forberedelsen, tilnærmelsen, øyeblikket linjene krysser hverandre og utgangen. En god krysning tilsier at alle fasene er inkludert og utført på en tilfredsstillende måte. For å øke vanskegraden på krysningen kan man for eksempel i det øyeblikket krysningen skjer gjøre vendinger eller gå inn i krysningen fra et hjørne.

synchron 4.jpg

triangleinters.jpg

Sirkel: En sirkel må rotere 360 grader for å bli godkjent som et element. Alle løperne må delta i formasjonen i en eller flere sirkler. Vanskegraden på sirkelen økes ved å utføre vanskelige hold, trinn og vendinger, endre rotasjonsretningen eller vandre bortover isflaten.

synchron 5.jpg

Løft: Under et løft deler troppen seg inn i deler, hvor to eller flere løpere løfter en annen løper. Løperen som løftes kan utføre forskjellige variasjoner som liggende og sittende, mens løperne som løfter roterer på isen.

synchron 6.jpg

Marigold IceUnity onnistui hienosti Finlandia Cupissa.